Papa, 1,5 jaar en een kleinzoon later

travel-1758128_1280

Lieve papa,

Gefeliciteerd met je kleinzoon. Op 19 april is ie ter wereld gekomen: Boyd. Zijn tweede naam is Hans. Dat had je vast en zeker prachtig gevonden. Zonder dat Boyd het door heeft, vinden wij hem een en al symbolisch. Het zaadje van Boyd werd ‘gepland’ enkele dagen nadat wij jou over de (blijkbaar vruchtbare) grond in Frankrijk hadden uitgestrooid. Hij bleek net zo eigenwijs als z’n opa en kwam op een dag die geen van ons allen voorspeld had. Hij kwam NIET op 14 april, waardoor wij de bruiloft van Kim van begin tot eind mee konden maken, zoals we graag wilden. En nu is hij er. Had ik ook al gezegd dat hij rustig wordt als er muziek van de Dire Straits wordt opgezet? Why Worry is zijn lievelings, dat kun je nu al zeggen.

We hebben het in aanloop naar zijn geboorte natuurlijk vaak over jou gehad. Ons afgevraagd of hij op je zou gaan lijken, qua innerlijk of uiterlijk. Maar vooral hebben we ons de vraag gesteld (of eerder de hoop uitgesproken) dat jij iets van zijn komst zou meekrijgen. De nacht dat wij het telefoontje kregen dat ie geboren was, dacht ik zeker te weten van wel. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat jij niks meer mag meemaken van zo’n wereldwonder. Gebaard door je eigen dochter ook nog. En wij maar janken met z’n allen.

Ik weet nog niet hoe, maar ik geloof er heilig in dat we opa Hans een keer in Boyd terug gaan zien. Er zit een stukje opa in hem, dat kan niet anders. Hij zal voor Ajax zijn (duhhh), gek op oma Maria en genoeg geduld hebben om te vissen. Hij zal als de beste vlees kunnen bakken en een tepanyaki plaat aanschaffen. Hij zal ooit het Barcelona-shirt dragen dat jij van Jordy en Lieke kreeg maar nooit meer aan hebt gehad. Hij zal alle gekke fratsen horen die zijn opa vroeger uithaalde en een beetje van die bravoure overnemen. Maar hij zal ook weten wat voor mooi mens zijn opa was. Die iedereen aan het lachen maakte en de wereld met heel veel optimisme bekeek. Die gelukkig was en genoot van alles om hem heen. En met heel z’n hart van de mensen om hem heen hield. We zullen het hem net zo vaak blijven vertellen tot hij er gek van wordt.

Zijn geboortekaartje staat op mijn nachtkastje, naast jouw rouwkaart. Op jouw kaart zat een plukje stof, sorry daarvoor. Het kaartje van Boyd is nog spierwit en schoon. Het staat symbool voor het nieuwe leven, zijn leven, jouw nagedachtenis. Want in onze gedachten, daar zul je altijd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *