Carnaval is een en al rouw

FullSizeRender

Sinds mijn vader is overleden en ik aan het rouwen ben, ben ik grofweg drie soorten verdriet tegengekomen. Deze komen voor mij allemaal samen tijdens wat normaal gesproken het leukste feest van het jaar is: Carnaval.

De eerste vorm van rouw is het verdriet om de persoon zelf. Het gemis dat diegene er niet meer is en je er niet meer mee kunt praten en dingen mee kan delen. Ten tweede is er het verdriet voor de persoon zelf, waar ik eerder ook al over schreef. Dit is het verdriet dat diegene er niet meer mag zijn en dingen niet meer mee kan maken.
En ten derde is er het verdriet voor jezelf, bijna een soort zelfmedelijden. Het feit dat je je alleen voelt, dat je een persoon kwijt bent om op terug te vallen en dat je leven een beetje glans heeft verloren.

Normaal gesproken wisselen deze vormen van rouw zich redelijk af, al blijft de eerste vorm het meest aanwezig. Maar tijdens Carnaval komt het allemaal samen. Ten eerste vind ik het heel moeilijk om me te realiseren dat mijn vader er niet bij is. Dat ik hem nergens tegen zal komen in de mensenmassa en geen biertje meer met hem zal drinken. Maar ondertussen doet me het ook pijn dat hij dat niet meer kan. Dan zie ik zijn jas hangen met al die kikkers en emblemen erop en denk ik: ‘Godverdomme, hij kan die jas nooit meer aantrekken en gewoon genieten van een middagje Carnaval.’ En tot slot is er dat zelfmedelijden. Dat ik altijd zo uitkeek naar Carnaval, juist omdat het zo onbezorgd was, maar nu niet meer. Dat ik bijna misselijk word van de gedachte als een sardientje in de kroeg te staan, terwijl ik dat normaal na twee biertjes vergeten ben. En dat ik bij elk liedje aan hem zal moeten denken, omdat daar simpelweg geen ontkomen aan is. Mijn verdriet – en dus alle vormen daarvan – zit niet alleen diep maar is ook vers. Dus dat zal er vast uitkomen tijdens Carnaval. Toch ga ik wel, al is het maar omdat ik wil geloven dat hij me persoonlijk naar de stad zou sturen als hij dat kon. ‘Het is Carnaval Kel, je gaat toch niet thuis zitten?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *