Racing Extinction: Het begint bij jezelf

Racing-Extinction

Gisteren is op Discovery de belangwekkende documentaire Racing Extinction uitgezonden. Het gaat over het verwoestende gedrag van de mens op de aarde en met name het effect dat dat heeft op het voortbestaan van bepaalde dieren. Er zijn inmiddels diersoorten waarvan er nog maar 1 (ja, echt maar 1!!) ter wereld bestaat. En dat gaat mij best aan het hart. Het is een documentaire om iedereen in te laten zien dat er NU iets moet gebeuren.

We weten het eigenlijk al langer; de mens is de grootste bedreiging voor alles wat leeft op deze wereld. De natuur, de oceanen, de lucht, alles raakt vervuild door onze massaconsumptie en manier van leven. Veel mensen beseffen zich dat we nu iets moeten doen om te voorkomen dat de planeet beetje bij beetje naar filistijnen gaat maar hoe doe je dat? En heeft het wel zin als ik netjes mijn vuilnis scheidt terwijl de rest van mijn buurtgenoten dat niet doen? Ja. Het heeft altijd zin. Je moet altijd klein beginnen om iets groots neer te zetten. Dus ook al heb je het idee dat je het alleen doet, dan nog heeft het zin. Maar wat kun je doen om mee te helpen aan de bescherming van onze aarde?

– Wees kritisch op de bedrijven die je uitkiest. Of het nou gaat om het merk wasmiddel dat je koopt of om je energieleverancier, je doet er goed aan om te kijken in hoeverre een bedrijf met duurzaamheid bezig is. Het is algemeen bekend dat de grootste oligarch ter wereld, Shell, duurzaamheid nog altijd op een laag pitje heeft staan. Het komt hen op steeds meer kritiek te staan, van burgers maar ook van aandeelhouders. Gelukkig zijn er steeds meer met name kleinere bedrijven die weten hoe je bewust met de aarde omgaat. Een voorbeeld is bierbrouwer SaltWater. Wellicht heb je ooit de foto voorbij zien komen van de schildpad die gevangen zit in een plastic verpakking van een sixpack bier en daardoor helemaal misvormd is geraakt. SaltWater heeft daar iets op gevonden: eetbare sixpack houders. Zie onderstaand filmpje:

– Ga zo min mogelijk mee in het massatoerisme. Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat het Thaise eiland Koh Pichu wordt afgesloten voor toeristen. Ik vind het niet meer dan terecht maar voel me ook een beetje te kijk gezet. Want ook ik heb me ooit als massatoerist gedragen; duiven gevoerd op het San Marcoplein in VenetiĆ«, uitgebreid foto’s gemaakt bij het Colosseum in Rome, met dolfijnen gezwommen in CuraƧao. Hoewel je je door zulke berichten natuurlijk niet moet laten tegenhouden om plaatsen te bezoeken die je graag nog wilt zien, kun je er wel alles aan doen om de schade aan grote trekpleisters binnen te perken te houden: sloop niks en neem niks mee, laat geen afval achter en laat wilde dieren met rust. Ook zijn er overal initiatieven te vinden waarmee je de lokale economie kunt steunen. Google eens op Ecotoerisme, dan kom je reizen tegen waar natuurbewustzijn en het welzijn van de lokale bevolking hoog in het vaandel staan.

– Doe gewoon niet aan milieuvervuiling: Laat geen plastic achter in de zee, gooi niet zomaar rommel uit je auto, scheidt je afval. Het zijn hele simpele dingen maar je draagt daarmee toch je steentje bij aan een beter milieu en daarmee ook een betere toekomst voor jezelf. En zoveel moeite is dat echt niet.

Zie hier de indrukwekkende trailer van Racing Extinction:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *