Gezond leven = gezond verstand

blueberries-1576409_1280

Gezond leven, we willen het allemaal. Ook ik, al slaag ik er niet altijd in. Het is geen hogere wiskunde; met gezondere voeding en voldoende beweging kom je al een heel eind. Maar over wat nou wel of geen gezonde voeding is, ben ik nog niet helemaal uit. Met al die adviezen die het internet overgaan, raak je de draag nogal snel kwijt.

Net kwam ik een goed voorbeeld tegen: Op een (goede) gezondheidsblog las ik dat je sojaproducten beter kunt vermijden; er zitten isoflavonen in die de effecten van oestrogeen na kunnen bootsen (maar zoals ik eerder las, ook pijn kunnen verminderen) en bovendien kunnen veel mensen het moeilijk verteren. In de reacties vraagt iemand vervolgens of de sojasaus van Kikkoman ook gevaarlijk is waarop de blogger zegt dat deze gefermenteerd is en dus prima te gebruiken is. ‘Liever wel de groene, vanwege het lagere zoutgehalte’, voegt hij er nog aan toe. Daarop antwoord een andere lezer dat ze daar haar twijfels over heeft; in de groene Kikkoman zit namelijk weer meer suiker.

Zo kom je dus op het punt dat een ‘gezond’ product uiteindelijk toch ook niet zo gezond is, zowel de rode als de groene. En zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken. Zo is bekend dat je beter een appel kunt eten dan een zakje chips, maar er zijn inmiddels ook genoeg artikelen te vinden waarin fruit wordt afgeraden en wordt gesteld dat je het alleen in de ochtend moet eten. Maar dan weer niet gecombineerd met een zuivelproduct. Ja, doei hoor! Ik geloof echt wel dat elke stof, al dan niet in combinatie met een andere stof, een bepaalde reactie veroorzaakt in ons lichaam en dat je daarom dingen als suiker en verzadigde vetten het beste zoveel mogelijk kunt vermijden. Maar als je in gaat zoomen op details, zijn de meningen enorm verdeeld en de wetenschappelijke feiten onduidelijk. Als je niet oppast, krijg je echt het idee dat je maar beter niks meer kunt eten, wil je je 50e verjaardag halen.

Daarom ben ik ermee gestopt, met het opvolgen van alle do’s en dont’s die overal op internet te vinden zijn. Ik gebruik liever mijn gezonde verstand, mijn smaakvoorkeuren en de signalen die mijn lichaam me geeft. Zo weet ik dat ik buikpijn krijg en moe word als ik veel aardappels eet. Dat mijn buik ook niet blij wordt van een Whopper van de Burger King. Dat ik yoghurt met een frisse aardbei of een handjevol blauw bessen simpelweg lekkerder vind dan alleen yoghurt. Dat ik helemaal niet zo’n fan ben van zoete snoepjes en het daarom ook niet hoef te kopen. En dat ik op dit moment al even niet gesport heb. Als ik dus even logisch nadenk, weet ik wat me te doen staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *