Must see: Virunga

MOVIE-POSTER_Horiz

Zo zeg, ben ik net even weggeblazen voor de tv. Ik heb de mooiste documentaire in tijden gezien: Virunga. Niet alleen een must see vanwege de schitterende beelden en audio-effecten, maar vooral vanwege de inhoud.

Virunga, van regisseur Orlando von Einsiedel en met Leonardo Dicaprio als producer, gaat over het Nationaal Park Virunga in Congo. Het park wordt van verschillende kanten ondermijnd: door rebellen die strijden tegen het Congolese leger, door stropers die het onder andere op de zeldzame berggorilla’s hebben gemunt en door de Britse oliemaatschappij SOCO dat in het park, onder het Edward Meer, wil zoeken naar olie.

In de documentaire komen meerdere mensen aan het woord waardoor verschillende kanten worden belicht. Een grote rol is weggelegd voor de zogenaamde rangers, die hun leven wagen om de wilde dieren in het park te beschermen. Vooral Andre Bauma, een hele lieve en bescheiden man, die dag in dag uit voor gorilla-weesjes zorgt, doet mijn hart smelten.

Virunga is een combinatie tussen een natuurfilm, een oorlogsfilm en een maatschappelijke film. Het is een documentaire die je door verschillende redenen diep van binnen raakt; de schitterende natuur die je voorbij ziet komen, de bedreigde dieren (in het bijzonder de berggorilla’s) en tot slot de mensen in Congo die slachtoffer zijn van al deze conflicten. Virunga is zo’n documentaire waar je, als je de volgende ochtend wakker wordt, meteen weer aan denkt. Het is ook niet voor niks dat hij is genomineerd voor een Oscar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *